24/7 Free Consumer Rights Hotline:(520) 357-1814
NewSkip media rage-bait. Get the zero-noise, high-signal smart cut on SimplyBigNews → Read SimplyBigNews →
Back to guides
Federal Law120 days from billing

Dispute Surprise Out-of-Network Radiology Fees

No Surprises Act (42 U.S.C. § 300gg-111(b))

Patients having an X-ray, MRI, or CT scan at an in-network facility frequently receive a surprise bill months later from an independent radiology group that read the scan. Under the No Surprises Act, radiologists at in-network facilities are strictly barred from balance billing patients.

Estimated Savings

$300 – $2,500

Step-by-Step Checklist

  1. Confirm the Imaging Facility Was In-Network

    Verify that the hospital or clinic where your scan occurred participates with your insurance plan.

  2. Issue a No Surprises Ancillary Service Demand

    Inform the radiology practice that ancillary services rendered at in-network facilities are covered under 42 U.S.C. § 300gg-111.

Legal Grounds

  • No Surprises Act explicitly defines radiology and pathology as non-waivable ancillary services barred from balance billing
  • Patient responsibility is restricted by law to in-network deductible and copay rates

Sample Letter Excerpt

Under 42 U.S.C. § 300gg-111(b), radiology services performed at an in-network facility are non-waivable ancillary services. I cannot be balance-billed for out-of-network professional interpretation fees. Adjust this balance to in-network rates immediately.

Frequently Asked Questions

Can an out-of-network radiologist ask me to sign a waiver?
No. Federal regulations explicitly prohibit out-of-network radiologists and anesthesiologists from asking patients to sign balance billing waivers.

Want to generate your letter right now?

Use our free AI tool to scan your bill and generate the exact certified letter you need.

Start Free Audit & Letter Generator

Ready to fight back?

Download the complete 5-Letter Action Kit & Audit Pack instantly.